sâmbătă, 16 octombrie 2010

Altfel de bulion: Ketchup picant


Ingrediente

1  lingurita ulei de masline
1 ceapa mica, taiata marunt
1 ardei iute mic, curatat de seminte si venisoare, taiat marunt
2 catei de usturoi, taiati marunt
6 linguri de zahar brun
2 linguri de otet de mere
1l de pure de rosii proaspat
Pentru amestecul de mirodenii, macinati urmatoarele (putei folosi un mojar cu pistil sau un robot electric):
4 cuisoare intregi
4 seminte de cardamom
1 lingurita boabe de piper
Anason dupa gust
1 fruza de dafin
Pentru amestecul de nucsoara, amestecati urmatoarele:
1 varf de lingurita de praf de nucsoara
1varf de lingurita de scortisoara
1 lingura de praf de mustar (sau mustar)
1 varf de lingurita de boia dulce sau iute (dupa preferinte)
1 lingura de sare

Mod de preparare

1. Incalziti uleiul de masline intr-o oala adanca pe foc mediu. Adaugati ceapa, ardeiul iute si usturoiul. Gatiti aproximativ 10 minute amestecand sporadic. Adaugati zaharul brun, amestecul de mirodenii si amestecul de nucsoara, amestecand bine. Adaugati otetul de mere si lasati un pic la fiert pana cand incepe sa se evapore.

2. Aduagati pureul de rosii si dati focul la minim. Lasati la fiert 30 – 40 de minute sau pana cand obtineti o compozitie groasa. Amestecati fregvent pentru a evita sa se prinda de fundul oalei.

3. Puneti compozitia in borcane pentru pastrare. Se poate folosi ca suplinitor pentru ketchup, ca sos pentru paste sau multe altele.

4. Pofta buna.