joi, 4 noiembrie 2010

Condimente si Ierburi aromatice verzi si uscate


IERBURI AROMATICE USCATE SI CONDIMENTE


Ienibahar – Similar cuisoarelor dar mai pregnant si mult mai aromat. Se poate folosi in bauturi fierbinti (ceai, vin fiert, cafea, ciocolata calda, etc.),
prajituri si carne sau peste. Merge de minune cu mielul.





 Frunze de Dafin – Creste in forma de tufa. Adauga o aroma subtila  supelor, tocanelor sau sosurilor. Merge cu orice preparat din carne. O fruza de dafin adaugata in laptele pentru creme ofera o aroma interesanta deserturilor. Se adauga la inceputul gatitului. Frunzele de dafin se arunca intodeauna inainte de a servi felul de mancare in care au fost folosite.





 
Praf de Ardei Cayenne – Facut din ardei uscati si apoi macinati. Adauga o aroma dulce – picanta supelor sau tocanitelor. Da o aroma inedita sosurilor de branza. Se poate folosi in maioneza pentru gust si culoare.






Cuisoare – Condiment cu aroma dulceaga. Folosit cel mai fregvent la produsele de patiserie, dar gustos si in combinatie cu unele carnuri. Delicioase in combinate cu marul.





Coriandru – Are o aroma pamantie cu urme vagi de lamaie. E foloit cu preponderenta in bucataria mexicana si cea indiana. Merge bine in combinatie cu peste, pasare sau legume. Semintele macinate se pot folosi in carnati.






Chimion – Are o tenta de afumat. Folosit in bucatariile nord africane, in India, Mexic. Des folosit in varza acra. Are proprietati benefice pentru sistemul digestiv.





Nucsoara –  Dulce si aromata. Merge de minune in prajituri, dar adauga o nota calda mancarurile sarate. Se popate folosi cu succes in bauturi calde (vin fiert, ciocolata calda, cacao cu lapte, cappuccino, etc.).







Oregano (Sovarf) – Are o aroma robusta, care aminteste vag de lamaie. Se foloseste fregvent in bucatariile mexicane si cele mediteraneene. Daca e folosit in cantitati mari acapareaza toate celelalte gusturi. Combinatia ideala este cu rosiile si orice derivat din acestea. (Nerecomandat in timpul sarcinii)







Boiaua – Atribuie mancarurilor o nota dulceaga si coloreaza in rosu. Se foloseste cel mai des in tocanite si in amestecuri de condimente. Ca indicatii de pastrare, cumparati cantitati mici, deoarece boiaua isi pierde proprietatile destul de repede.






Rozmarin – Are o aroma puternica, cu iz de conifer. Merge de minune cu oua, fasole si cartofi, si de asemenea complimenteaza carnea la gratar. Se poate folosi pentru aromatizarea uleiurilor.







Sofran – Aroma florala subtila. Folosit in principal ca si colorant. Este cel mai scump condiment din lume. Ingredient nelipsit in paella. Merge de minune in preparatele de peste sau fructe de mare si risotto.









Salvie – Aroma de conifer cu accente de lamaie si eucalipt. Folosita intens in bucataria nord-italiana. Este puternic aromata si e bine sa fie folosit cu moderatie.







Cimbru –  Impartaseste  o aroma pregnanta. Se poate folosii ca si condiment de baza in aproape orice mancare. Merge de minune cu plantele radacinoase sau ciupercile salbatice.










IERBURI AROMATICE PROASPETE


Asmatui – Usoara aroma de anason. Se foloseste in salate sau la garnisirea farfuriei. Gust foarte asemanator cu cel al patrunjelului. Merge bine alaturi de oua, peste sau carne de pui.








Maghiran – Aroma florala dulceaga. Potrivit pentru sosuri, vinigrete sau marinate. Se poate adauga in supe, macaruri la cuptor sau legume coapte. Florile de maghiran au un gust asemanator ardeiului.







Oregano - Are o aroma robusta, care aminteste vag de lamaie. Se foloseste fregvent in bucatariile mexicane si cele mediteraneene. Crengutele de oregano se pot adauga peste carnea de pe gratar sau se pot pune in mancarurile la cuptor, impartasind un gust pamantiu si puternic condimentat.





Rozmarin - Are o aroma puternica, cu iz de conifer. Merge de minune cu oua, fasole si cartofi, si de asemenea complimenteaza carnea la gratar. Perechea ideala pentru rozmarin este mielul. Se pune sub carnea de miel pregatita pentru cuptor. Da gust bun fripturilor de pui sau peste.







Salvie - Aroma de conifer cu accente de lamaie si eucalipt. Folosita intens in bucataria nord-italiana. Se foloseste pentru a da gust branzeturilor, umpluturilor sau carnatilor. Nelipsita din felul de mancare italienesc "saltinbocca".






Tarhon – O aroma puternica de anason. Se poate adauga la salate sau ca si aromatizant in mancarurile pe baza de rosii, peste sau oua. Merge bine in maioneza sau in sosuri pe baza de smantana. Este un ingredient nelipsit din sosul tartar. Complimenteaza de minune carnea de miel.





Cimbru - Impartaseste  o aroma pregnanta si distincta. Se poate folosii ca si condiment de baza in aproape orice mancare. Merge bine cu carnea la gratar sau fripturile la cuptor. Se potriveste foarte bine cu pestele sau fructele de mare.





AMESTECURI DE CONDIMENTE



Baharat – Piper negru, chimion, scortisoara si cuisoare. Folosit pentru aromatizarea supelor, a lintelor, sosurilor de rosii, in pilaful de orez si pe carnea pentru gratar. (Orientul Mijlociu)




Bouquet Garni – Cimbru, patrunjel si frunza de dafin. Folosit in supe, ciorbe si preparate la tava. Se leaga in manunchi pentru a nu se imprastia in timpul fierberii. ( Franta)








Praf chinezesc de cinci mirodenii - Anason, boabe de piper Szechuan, seminte de fenicul, cassia, si cuisoare. Confera o tenta dulceaga mancarurilor. Folosit in special alaturi de vita, rata sau porc. (China)






Praf de Curry – In mod normal contine tumeric, coriandru, chimion, seminte de schinduf si ardei rosu uscat. Se foloseste in principal pentru a aromatiza sosurile de curry. (India)





Dukkah – Contine nuci (cel mai adesea alune de padure), seminte de susan, coriandru si chimion. Merge de minune cu carnea de miel, pui sau peste. (Egipt)






Garam Masala – In mod normal contine scortisoara, cardamom, cuisoare, chimion, coriandru, nucsoara si piper. Este mai dulce decat praful de curry. Folosit la condimentarea sosurilor de curry. (India)





Ierburi de Provence - Rozmarin, maghuran, cimbru si cateodata levantica. Se foloseste ca marinata sau ca si condiment pentru fripturi de pui, peste sau legume. (Franta)




Mirodenii pentru muraturi – Foi de dafin, seminte de mustar, boabe de piper negru, allspice si coriandru. Amestec folosit la muraturile puse in otet. (International)





Ras el Hanout - Cardamom, cuisoare, scortisoara, boia, coriandru, chimion, nucsoara, piper negru boabe si turmeric. Folosit pentru condimentarea carnurilor. (Africa de Nord/Maroc)






Amestec de condimente Za'atar - Cimbru, sumac si seminte de susan. Condiment de baza pentru multe mancaruri din Orientul Mijlociu cum ar fi carne si legume la gratar sau hummus. (Orientul Mijlociu)