duminică, 7 noiembrie 2010

Peste la gratar cu sos de legume


Ingrediente:

1 file de somon (1 kg)
50g porumb
150g fasole rosie fiarta (sau din conserva)
3 rosii
1 ceapa rosie taiata cubulete
1 ardei rosu taiat marunt
1 catel de usturoi pisat
O crenguta de oregano
Usturoi granulat
Sare si piper
Ulei de masline
Ulei (pentru uns gratarul… puteti folosi slanina)

Mod de preparare:

1. Se unge gratarul incins (jarul nu trebuie sa fie puternic). Se condimenteaza pestele cu sare si usturoi granulat si se aseaza pe gratar (prima data se gateste partea cu piele). Deasupra bucatii de peste se adauga crenguta de oregano. Dupa 15 minute se intoarce pestele si se lasa pe gratar inca aproximativ 10 minute.

2.
Intre timp, curatati rosiile de pielita (se curata mai usor daca le opariti inainte), apoi taiati-le cubulete si amestecati-le cu ardeiul, catelul de usturoi pisat, porumbul, ceapa si fasolea. Puneti legumele intr-o tigaie cu un pic (o lingura) de ulei de masline. Lasati-le pe foc 10-15 minute. Sarati si piperati dupa gust. Asezati sosul pe farfurie langa peste si serviti.

3. Pofta buna.

Pestele este bogat in proteine si contine grasimi nesaturate benefice pentru organism. Sardinele sau somonul, contin importante cantitati de calciu, element esential pentru pastrarea sanatatii oaselor si dintilor. Deasemenea, pestele contine fosfor (substanta care asigura starea de sanatate a gingiilor si dintilor), vitamina D (esentiala in fixarea calciului in oase), vitamina B12 (ce intervine in formarea globulelor rosii si in mentinerea sanatatii sistemului nervos). Cel mai sanatos mod de a prepara pestele este la gratar.