sâmbătă, 6 martie 2010

Bere dulce Bere

Pentru ca articolul anterior pomenea o licoare draga mie (oare la ce ma refer???), m-am gandit sa dezvolt un pic subiectul. Asadar, producerea berii are o vechime atat de indepartata incat originea ei este necunoscuta (se vehiculeaza ca prima bere ar fi fost bauta in Egipt, alta varianta ar fi Mesopotamia, oricum nu putem stii cu siguranta). Lucru sigur este provenienta numelui din latina: "bibere" = a bea. Ingredientele care stau la baza producerii berii sunt orzul, apa, hameiul si nu in ultimul rand drojdia (nu intru in detalii ca nu are nici un rost). Iar acum am ajuns la subiectul pe care doream sa il dezvolt: Guinness. Fondatorul acestei berarii a fost Arthur Guinness, care in 1759, ajutat de o mostenire de 100 de lire sterline, a deschis o fabrica de bere in Dublin. 

Astfel in prezent ne putem bucura de patru sortimente de Guinness:

Draught 
               Tip: stout
               Concentratie de alcool: 4,2%
               Pahar recomandat: halba


Special Export
               Tip: stout
               Concentratie de alcool: 8,5%
               Pahar recomandat: halba 


Extra Stout
              Tip: stout
              Concentratie de alcool: 5%
              Pahar recomandat: halba 

Foreign Extra
              Tip: stout
              Concentratie de alcool: 7,5%
              Pahar recomandat: halba