vineri, 29 octombrie 2010

Sandvis cu „salata de sunca”


Ingrediente


250g sunca (muschi file, muschi tiganesc, sunca de pui, sunca presata, etc..) taiata marunt
5 linguri de maioneza
2 lingurite de mustar
1/2  lingurita de sos Worcestershire
Sos iute (dupa gust)
Castraveti murati taiati felii (dupa gust)
Ceapa dulce taiata subtire (dupa gust)
8 felii de paine

Mod de preparare


1. Intr-un vas, amestecati sunca, maioneza, mustarul, sosul Worcestershire si sosul iute. Compozitia este gata cand sunca este imbracata complet in amestecul de sosuri.

2.
Distribuiti compozitia obtinuta pe patru felii de paine. Adaugati deasupra castravetii murati si ceapa. Acoperiti cu feliile de paine ramase si serviti.

3.
Pofta buna

Paste cu broccoli, branza de capra si oregano


Ingrediente

500g broccoli taiat in florete mici
500g paste lungi (tagliatelle, linguini,etc..)
4 linguri de ulei de masline extra virgin
Sucul si coaja (razuita) de la o la o lamaie (mai intai razuiti coaja, iar apoi stoarceti lamaia)
200g branza (telemea) de capra sfaramata
1 manunchi de frunze de oregano prospete (se poate folosi si oregano uscat, dupa gust)
Sare (de mare) si piper (proaspat macinat) dupa gust
Parmesan razuit pentru servire

Mod de preparare

1. Intr-o oala mare, plina cu apa, adaugati un praf de sare si puneti la fiert. Cand apa fierbe  adaugati pastele. Lasati-le sa fiarba pana devin „al dente”  (cu un minut sau doua mai puțin decât scrie pe ambalaj; aprox. 7 minute ). Pastrati aproximativ 250ml din apa in care au fiert pastele.
 
2. Intre timp fierbeti floretele de broccoli timp de 5 minute. Dupa 5 minute scoateti broccoli de la fiert si adaugati-l direct intr-un vas cu apa cu gheata (astfel se stopeaza coacerea si se pastreaza o culoare verde aprins).

3. Introduceti pastele in oala in care au fiert (oala fara apa), adaugati uleiul de masline, sucul de lamaie si jumătate din cantitatea de coaja de lamaie, amestecand bine. Adaugati broccoli, branza de capra si jumatate din oregano. Puneti pe aragaz la foc mic. Amestecand contiuu, adaugati putin cate putin din apa de pe paste pastrata pana cand, impreuna cu branza topita, obtineti un sos cremos si dens. Adaugati sare si piper dupa gust.
 
4. Distribuiti pastele pe farfuriile pentru servire. Adaugati deasupra oregano si coaja de lamaie care v-au mai ramas. Presarati Parmesan dupa gust si serviti.
 
5. Pofta buna.

Trei intrebuintari pentru cojile de mere

Se pot folosi ca si ceai. 

Ceai de coji de mere


Ingrediente

Cojile de la 6 mere (de preferinta mere rosii)
1 litru de apa
1/2 lingurita de scortisoara
2 linguri de miere
2 lingura suc de lamaie (sucul de la o lamaie mica)

Mod de preparare

1. Puneti cojile de mar intr-o oala adanca. Adaugati apa, sucul de lamaie si scortisoara. Lasati sa fiarba 10 – 15 minute pana cand lichidul capata culoare.

2. Strecurati cojile. Adaugati in lichitul ramas mierea. Gustati  si mai adaugati miere daca mai este nevoie.

3. Pofta buna.

Se pot adauga in cerealele de dimineata.


Pastrati cojile in congelator in portii mici. Seara inainte de culcare mutati cate o portie in frigider ca sa aiba timp sa se decongeleze pana la micul dejun.
Taiati cojile marunt si adaugati-le in cerealele preferate.
Pofta buna.

Cojile de mere ajuta la curatarea vaselor de aluminiu.


Acidul din cojile de mere ajuta la indepartarea petelor de pe vasele de aluminiu. Umpleti „vasul problema” cu apa, adaugati cojile de mere si lasati la fiert pe foc mic timp de 30 de minute. Efectele ar trebuii sa fie evidente.

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Iaurt cu menta



Ingrediente:
250 ml iaurt natural
1 lingurita de zahar sau miere
3 lingurite de menta tocata (numai frunzele)
Sare si pier (dupa gust)

Mod de preparare:

1.Dati toate ingredientele in blender. Se poate servi alaturi de o friptura de miel sau ca atare pe post de gustare. 

2.Pofta buna.

Friptura cu sos de legume


Ingrediente:

1 kg carne de porc cu oase (cotlet sau spata)
2 linguri de unt
4 linguri de ulei
2 cepe
3 - 4 ciuperci mari
1  linguritade faina
250 ml de vin alb
250 ml supa de carne (zeama)
patrunjel verde
4-5 rosii
sare si piper

Mod de preparare:



1.Carnea se dezoseaza si se taie in bucati potrivite. Oasele se pun la fiert cu 500 ml apa, o ceapa si niste boabe de piper. Dupa ce au fiert in jur de 45 de minute la foc mic, se strecoara si se pune deoparte zeama obtinuta. (astfel se obtine supa/zeama de carne).
 
2. Intr-o tigaie adanca cu diametrul mare se adauga untul si uleiul. Cand s-au incins se adauga carnea si se lasa la calit. Cand carnea este calita se  adauga restul de ceapa taiata felii, ciupercile taiate, patrunjelul si faina.

3. Cand faina e rumenita (capata o culoare aurie), se adauga vinul, supa de carne,  rosiile decojite (sau din conserva), apoi se adauga sare si piper dupa gust. Compozitia se transfera intr-o tava adanca si se da la cuptor. Se lasa sa fiarba incet, la foc mic, aproximativ 45 de minute.

4. Serviti friptura cu piure de cartofi scaldat in sosul din tava.

5. Pofta buna.

Altfel de bulion: Ketchup picant


Ingrediente

1  lingurita ulei de masline
1 ceapa mica, taiata marunt
1 ardei iute mic, curatat de seminte si venisoare, taiat marunt
2 catei de usturoi, taiati marunt
6 linguri de zahar brun
2 linguri de otet de mere
1l de pure de rosii proaspat
Pentru amestecul de mirodenii, macinati urmatoarele (putei folosi un mojar cu pistil sau un robot electric):
4 cuisoare intregi
4 seminte de cardamom
1 lingurita boabe de piper
Anason dupa gust
1 fruza de dafin
Pentru amestecul de nucsoara, amestecati urmatoarele:
1 varf de lingurita de praf de nucsoara
1varf de lingurita de scortisoara
1 lingura de praf de mustar (sau mustar)
1 varf de lingurita de boia dulce sau iute (dupa preferinte)
1 lingura de sare

Mod de preparare

1. Incalziti uleiul de masline intr-o oala adanca pe foc mediu. Adaugati ceapa, ardeiul iute si usturoiul. Gatiti aproximativ 10 minute amestecand sporadic. Adaugati zaharul brun, amestecul de mirodenii si amestecul de nucsoara, amestecand bine. Adaugati otetul de mere si lasati un pic la fiert pana cand incepe sa se evapore.

2. Aduagati pureul de rosii si dati focul la minim. Lasati la fiert 30 – 40 de minute sau pana cand obtineti o compozitie groasa. Amestecati fregvent pentru a evita sa se prinda de fundul oalei.

3. Puneti compozitia in borcane pentru pastrare. Se poate folosi ca suplinitor pentru ketchup, ca sos pentru paste sau multe altele.

4. Pofta buna.

duminică, 3 octombrie 2010

Altfel de muraturi: Lamai la borcan


Ingrediente

10-11 lămâi
Sare

Echipament necesar

1 borcan mare cu capac

Mod de preparare

1.
Se sterilizează borcanul in apa fiarta timp de 15 minute.

2. Frecati lămâile cu o perie rigida sub jet de apă pentru a înlătura orice murdărie şi impurităţi.

3. Taiati cate o felie subtire din ambele capete ale fiecărei lamai. Taiati lamaile pe lungime, in jumatate, dar nu pana la capat. Repetaţi tăietura perpendicular astfel încât fiecare lamie sa fie taiata pe lungime in "X".


4. Se presara sare in mod generos în interiorul şi pe exteriorul lămâilor. Ţineţi-le deschide cu degetele şi presarati sare in mod liberal în interiorul lor.

5. Se adaugă 2 linguri de sare in borcan. Se introduc lămâile, apasandu-le bine pentru a-si elibera zeama. Umpleti borcanul dar nu pana la capac. Lămâile trebuie să fie complet scufundate în zeama. Dacă acestea nu lasa destul suc se adauga zeama de lamaie pana cand toate fructele sunt acoperite. Adaugati deasupra inca doua linguri de sare. Sigilati borcanul.


6. Lăsaţi vasul sa stea la temperatura camerei timp de 2-3 zile. În fiecare zi intoarceti-l cu susul în jos şi agitati-l pentru a disloca sarea şi lichidele din interior.

7. Puneti vasul la frigider şi intoarceti-l cu susul în jos cam odata la doua zile.

8. Lămâile vor fi gata în trei săptămâni, cand coaja acestora devine moale. Inainte de a le folosi, clătiti bine lamile in apa pentru a elimina excesul de sare. Odata cu acest proces aruncaţi si seminţele.

9. Lamaile se vor păstra aproximativ şase luni.

10. Pofta buna.

Cum se dezgheata carnea

 
Cea mai buna metoda de a dezgheta carnea este mutarea acesteia din congelator in frigider, deoarece carnea nu este expusa la temperaturi care favorizeaza dezvoltarea rapida a bacteriilor. Carnea are, de asemenea, mai mult timp pentru a reabsorbi cristalele de gheaţă care s-au format între fibrele acesteia.

Dar când această metodă  lenta nu este posibila, aceasta este o varianta alternativa:

Scoateti carnea din ambalaj si puneti-o intr-un castron in care sa incapa cu totul. Aşezaţi vasul cu carnea in chiuveta sub un jet usor de apă. Apa să fie uşor rece la atingere.

Lăsaţi carnea sub apă până când aceasta este complet dezghetata. Pentru un piept de pui subţire  timpul de dezgheata este de aproximativ 20 de minute. Pentru bucăţi mari de carne acest interval poate ajunge la aproximativ o oră. Nu lăsaţi carnea sub jetul de apa mai mult de patru ore.

Desigur, acesta metoda consuma o cantitate mare de apă, dar este mai sigura decât pur şi simplu sa lasati carne sa se dezghete inafara frigiderului sau intr-un vas cu apa, deoarece apa curgatoare păstrează o temperatura constanta şi previne dezvoltarea bacteriilor pe suprafaţa cărnii. Carnea se dezgheata mult mai rapid în acest fel, deci nu este în zona de temperatura periculoasa pentru prea mult timp (mai mult de patru ore).