duminică, 21 noiembrie 2010

Toast cu maioneza si rosii


Ingrediente

100 g maioneza
1 catel de usturoi tocat marunt
4 felii de paine prajita
1 rosie mare taiata felii
Ulei de masline extra virgin
Sare si piper

Mod de preparare


1. Amestecati maioneza cu usturoiul. Adaugati sare si piper dupa gust.

2.
Intideti sosul de maioneza pe feliile de paine prajita. Adaugati peste feliile de rosii. Picurati ulei de malsine si asezonati cu sare si piper dupa gust.

3.
Pofta buna.

Crostini cu ficat de pui


Ingrediente

4 linguri de unt
150 g ficat de pui
100 ml vermut sec
1 ceapa medie taiat cubulete
1 catel de usturoi taiat marunt
3 fileuri de ansoa
1 lingurita de salvie proaspata tocata marunt (se poate folosi si uscata)
1 varf de lingurita de rozmarin tocat marunt (se poate folosi si uscat)
2 linguri de capere
16 felii de paine de casa
16 felii subtiri de pancetta (bacon)
3 linguri de maioneza
Sare si piper

Mod de preparare



1. Topiti doua linguri de unt intr-o tigaie mare. Adaugati in tigaie ficatul si prajiti-l pe toate partile circa cinci minute. Scoateti ficatul din tigaie si asezonati cu sare si piper dupa gust. Adaugati in tigaie 50 ml de vermut si amestecati pentru a dizolva resturile caramelizate pe fundul tigaii. Lasati pe foc pana se ingroasa, aproximativ trei minute (amestecati des). Turnati sosul obtinut peste ficat si lasati sa se raceasca.

2. Intr-o tigaie curata (poate fi aceiasi) topiti untul ramas. Adaugati ceapa si gatiti pana se inmoaie si incepe sa se caramelizeze (aprox. 6 minute). Adaugati usturoiul si gatiti inca un minut. Adaugati in tigaie ierburile si fileurile de ansoa. Pasati fileurile bine cu o furculita pana cand devin pasta. Amestecati totul si luati de pe foc. Adaugati caperele si incorporatile in amestec. Mutati compozitia intr-un vas. Adaugati in tigaie vermutul ramas si repetati procedeul mentionat mai sus. Turnati sosul obtinut peste ceapa si lasati sa se raceasca.

3.
Puneti ficatul si ceapa intr-un robot de bucatarie si mixati 20-30 de secunde (acest timp variaza in functie de robotul folosit, cutitul acestuia, etc.; mixati 10 secunde apoi verificati compozitia; repetati procesul pana obtineti un pure nu o pasta).

4.
Incingeti cuptorul. Asezati feliile de paine pe o tava si introduceti tava in cuptor. Lasati feliile in cuptor pana incep sa se rumeneasca (aprox. 8 minute). Scoate tava din cuptor.

5. In timp ce painea se prajeste, gatiti pancetta (baconul) intr-o tigaie fara ulei cate un minut pe fiecare parte.

6. Intindeti cam o lingurita de maioneza, doua linguri de ficat si asezati cate o bucata de pancetta (bacon) pe fiecare felie de paine.

7.
Pofta buna.

Salata de ou in paine "Pita"


Ingrediente

4 oua fierte tari
50 g maioneza
50 g fistic tocat marut (din cutit)
1 varf de lingurita de praf de curry
1 paine pita
Rucola
Sare si piper

Mod de preparare


1. Taiati ouale fierte in cubulete. Intr-un vas mare amestecati ouale, maioneza, praful de curry si fisticul. Adaugati sare si piper dupa gust.

2. Desfaceti painea pita in doua. Introduceti in mijloc cateva frunze de rucola (dupa gust), iar apoi umpleti cu salata de ou.

3. Pofta buna.

Paine "Pita"


Ingrediente

25g drojdie
100 ml apa calda
600 gr faina (sau cat e nevoie pentru un aluat care nu se lipeste de degete)
1 lingurita sare
1 lingura zahar
200 ml apa calduta
1 lingurita ulei

Mod de preparare


1. Dizolvati drojdia si zaharul in 100 ml apa calda, amestecati si lasati compozitia sa stea timp de 15 minute.

2. Amestecati faina cu sarea intr-un vas mare. Formati in mijloc un „crater” in care varsati amestecul de drojdie. Adaugati treptat cei 200 ml de apa calduta si framantati. Adaugati lingurita de ulei si continuati sa framantati pana cand aluatul este moale si elastic (aproximativ 15 minute). Lasati aluatul sa dospeasca in loc ferit de frig aproximativ 30 minute.

3. Impartiti aluatul in sfere de dimensiuni egale (de dimensiunea unui pumn). Acoperiti sferele obtinute si lasati-le sa stea inca 10 minute. Intre timp incingeti bine cuptorul.

4. Intindeti fiecare sfera intr-un cerc cu grosimea de  2 cm si bagati-le in cuptor la foc mare.  Vor incepe sa creasca in aproximativ 4 minute. Daca dorititi sa obtineti pitute mai rumene lasati-le mai mult la cuptor (maxim 10 minute).

5. Pofta buna.

Sandvis cu salam picant si pesto


Ingrediente

Pentru pesto

50 g frunze de salvie
50 g miez de nuca, prajit in tigaie (fara ulei)
50 g  Parmesan razuit
150 ml plus 30 ml ulei de masline extra virgin
1 catel de usturoi
Sare si piper dupa gust

Pentru sandvis

15 ml ulei de masline extra virgin
50 g de frunze de rucola
6 felii salam picant
1 chifla taiata in doua si prajita
1 ou
Sare si piper dupa gust


Mod de preparare


1. Dati in robot salvia, nucile si usturoiul pana sunt bine maruntite. Adaugati Parmesanul si mixati pana se incorporeaza. Lasati robotul sa mearga si adaugati treptat in compozitie cei 150 ml ulei (ca la maioneza). Opriti robotul si adaugati cele doua linguri de ulei ramase, sarea si amestecati cu o lingura.
 
2. Incingeti uleiul  de masline intr-o tigaie si frigeti salamul aproximativ doua minute pe fiecare parte. Scoateti salamul din tigaie (fara sa aruncati uleiul ramas) puneti inapoi pe foc si adaugati oul. Dupa aproximativ trei minute este gata si se condimenteaza deasupra cu putina sare si putin piper.

3. Se aseaza salamul in chifla, se pune deasupra rucola si apoi oul ochi. Stropiti cu pesto si serviti.

4. Pofta buna.

Omleta cu caviar


Ingrediente

4 oua
1 varf de lingurita de sare
1 lingura de unt
1 lingura de smantana dulce
2 lingurite de „caviar” ( „Icre Daneze”, se gasesc in comert si nu sunt scumpe)
50 ml smantana
50 g de ceapa rosie taiata marunt
4 felii de paine prajita

Mod de preparare


1. Intr-un vas, batei ouale impreuna cu sarea. Puneti pe foc mediu o tigaie de teflon in care topiti untul. Adaugati ouale si gatiti amestecand încontinuu timp de un minut. Dati focul mai incet si continuati sa gatiti amestecand usor inca aproximativ un minut.

2. Continuati sa gatiti amestecand puternic pana cand ouale devin in intregime solide. Adaugati smantana dulce si incorporati-o in oua. Luati de pe foc.

3. Serviti ouale fierbinti pe paine prajita cu caviar, ceapa rosie si smantana deasupra.

4. Pofta buna.

Altfel de Cheeseburger


Ingrediente

250 g carne tocata (amestec), formata intr-o pastila (aprox. de marimea unei felii de paine)
100 ml apa
4 felii de cascaval elvetian (Emmentaler)
4 felii de cascaval
5 linguri de unt
2 felii de paine neagra
1 ceapa taiata felii
Sare si piper

Mod de preparare

1. Puneti pe foc o tigaie cu diametrul mare. Adaugati o lingura de unt si lasati-l sa se topeasca.  Adaugati in tigaie feliile de paine si gatiti miscandu-le din cand in cand , timp de aproximativ trei minute sau pana cand devin aurii. Scoateti painile din tigaie si asezati-le pe un fund de lemn cu partea gatita in sus.

2. Adaugati deasupra feliilor de paine cascavalul (pe o paine cascavalul simplu, iar pe cealalta paine cascavalul elvetian).



3. Condimentati pastila de carne cu sare si piper pe ambele parti. In aceiasi tigaie, puneti pe foc o lingura de unt si cand s-a topit adaugati pastila de carne. Gatiti doua minute pe fiecare parte. Scoateti pastila astfel obtinuta pe o farfurie.

4. La foc mic caliti ceapa cu o lingura de unt, doua linguri de apa, sare si piper (in aceiasi tigaie). Gatiti amestecand des, pana cand apa se evapora. Mai adaugati doua linguri de apa si amestecati pana cand se evapora si acestea. Repetati acest procedeu pana consumati cei 100 ml de apa. Adaugati in tigaie zeama scursa din carne si continuati sa gatiti inca 30 de secunde.

5. Adaugati peste una dintre painile cu cascaval ceapa calita, iar peste ceapa pastila de carne si mai apoi cea de-a doua felie de paine.

6.
Adaugati in tigaie o lingura de unt, asteptati sa se topeasca si adaugati sandvisul. Lasati la gatit pe foc mediu spre mic timp de cinci minute sau pana cand painea devine aramie (miscati sandvisul in tigaie, din cand in cand, pentru a nu se arde). Scoateti sandvisul din tigaie si repetati procesul cu cealalta parte. Serviti fierbinte.




7. Pofta buna.

duminică, 7 noiembrie 2010

Sos de iaurt cu lamaie


Ingrediente:
250g iaurt simplu
2 lingurite de pudra de ghimbir (sau ghimbir proaspat, razuit)
Sucul si coaja de la o lamaie

Mod de preparare:
1. Amestecati iaurtul, cu ghimbirul, sucul si coaja de lamaie. Adaugati sare si piper dupa gust. Serviti cu peste, pui sau legume.

2. Pofta buna.

Peste la gratar cu sos de legume


Ingrediente:

1 file de somon (1 kg)
50g porumb
150g fasole rosie fiarta (sau din conserva)
3 rosii
1 ceapa rosie taiata cubulete
1 ardei rosu taiat marunt
1 catel de usturoi pisat
O crenguta de oregano
Usturoi granulat
Sare si piper
Ulei de masline
Ulei (pentru uns gratarul… puteti folosi slanina)

Mod de preparare:

1. Se unge gratarul incins (jarul nu trebuie sa fie puternic). Se condimenteaza pestele cu sare si usturoi granulat si se aseaza pe gratar (prima data se gateste partea cu piele). Deasupra bucatii de peste se adauga crenguta de oregano. Dupa 15 minute se intoarce pestele si se lasa pe gratar inca aproximativ 10 minute.

2.
Intre timp, curatati rosiile de pielita (se curata mai usor daca le opariti inainte), apoi taiati-le cubulete si amestecati-le cu ardeiul, catelul de usturoi pisat, porumbul, ceapa si fasolea. Puneti legumele intr-o tigaie cu un pic (o lingura) de ulei de masline. Lasati-le pe foc 10-15 minute. Sarati si piperati dupa gust. Asezati sosul pe farfurie langa peste si serviti.

3. Pofta buna.

Pestele este bogat in proteine si contine grasimi nesaturate benefice pentru organism. Sardinele sau somonul, contin importante cantitati de calciu, element esential pentru pastrarea sanatatii oaselor si dintilor. Deasemenea, pestele contine fosfor (substanta care asigura starea de sanatate a gingiilor si dintilor), vitamina D (esentiala in fixarea calciului in oase), vitamina B12 (ce intervine in formarea globulelor rosii si in mentinerea sanatatii sistemului nervos). Cel mai sanatos mod de a prepara pestele este la gratar.

Sos de ardei copti


Ingrediente:

350g ardei copti
100ml apa
30ml otet de mere
30g unt
O lingurita de miere
Un varf de lingurita de seminte de chimion zdrobite
Sare si piper

Mod de preparare:
 

1. Pasati in robotul de bucatarie ardeii copti, impreuna cu apa, otetul, mierea si chimionul pana obtineti o pasta omogena.

2. Incalziti compozitia pe foc si adaugati untul, sare si piper dupa gust. Serviti cu peste, legume coapte sau pui.

3. Pofta buna.

Sos de verdeturi


Ingrediente:

2 legaturi de verdeata asortata (patrunjel, frunze de telina, marar, busuioc, etc.)
2 catei de usturoi
1 lingura de capere murate (fara zeama)
5 fileuri de ansoa
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de otet balsamic
1 lingura de mustar (Dijon)
Sare si piper

Mod de preparare:


1. Puneti verdeata, usturoiul, caperele si ansoa in robotul de bucatarie si tocati pana devine pasta.

2.  Puneti compozitia intr-un castron, adaugati otetul, lingura de ulei de masline, mustarul si amestecati bine. Adaugati sare si piper dupa gust. Serviti cu peste, carne la gratar sau legume fierte.

3. Pofta buna.


Salata cu cascaval


Ingrediente:

6 oua
300 g cascaval
100 g smantana grasa
100 g smantana dulce
2 cepe mici
Un pumn de frunze de busuioc
Un mar rosu mare
O lingurita zeama de lamaie
Sare si piper

Mod de preparare:

1. Se fierb ouale tari (7-10 minute), se baga sub un jet de apa rece, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca. Se taie cascavalul in felii de 2 cm latime si 3 cm lungime, iar ceapa curatata se toaca marunt. Se spala busuiocul, se zvanta si se taie cat mai subtire.

2. Marul, curatat de seminte si partea lemnoasa, se da pe razatoarea mare si se amesteca cu zeama de lamaie. Se bat bine cele doua feluri de smantana (sa devina spumoase), se sareaza (putin) si se pipereaza. Se adauga ceapa si busuiocul.

3. Ouale, taiate rondele, se asaza pe fundul unui castron (farfurie adanca) in forma de solzi de peste (suprapuse la jumate). Se sareaza bine. Peste ele, se pun feliile de cascaval si la mijloc marul ras. Peste toate se varsa sosul de smantana cu ceapa si busuioc.

4. Pofta buna.

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Ciuperci gratinate


Ingrediente:

1 kg ciuperci
600 g rosii
100 g smantana grasa
150 g cascaval
2 linguri zeama de lamaie
2 cepe
4 catei de usturoi
4 linguri unt
O lingura faina
O lingurita oregano
O lingurita rozmarin
O lingura de ulei
Parmesan razuit
Sare si piper

Mod de preparare:


1. 
Se spala ciupercile, se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul curatate se toaca marunt.

2.
Intr-o tigaie mare se pune untul la incins. Se adauga ceapa si usturoiul si se calesc 5 minute, la foc mic (pana devin aurii). Se adauga ciupercile, se da focul mai mare si se lasa la prajit pana se evapora zeama, aproximativ zece minute. Se pun si rosiile in tigaie si se lasa sa dea cateva clocote.

3.
Intre timp se porneste cuptorul sa apuce sa se incinga. Se amesteca faina cu putina apa rece si se toarna peste ciuperci, impreuna cu smantana. Se adauga oregano si rozmarin si se lasa sa fiarba cateva minute, amestecand din cand in cand, pana ce se ingroasa sosul. Se gusta si se adauga sare si piper daca e nevoie.

4. 
Se unge un vas adanc termorezistent cu lingura de ulei ramasa si se toarna in el ciupercile. Peste ele se asaza cascavalul taiat felii. Se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca aproximativ 15 minute. Se servesc fierbinti cu Parmesan razuit deasupra.

5. Pofta buna.

joi, 4 noiembrie 2010

Condimente si Ierburi aromatice verzi si uscate


IERBURI AROMATICE USCATE SI CONDIMENTE


Ienibahar – Similar cuisoarelor dar mai pregnant si mult mai aromat. Se poate folosi in bauturi fierbinti (ceai, vin fiert, cafea, ciocolata calda, etc.),
prajituri si carne sau peste. Merge de minune cu mielul.





 Frunze de Dafin – Creste in forma de tufa. Adauga o aroma subtila  supelor, tocanelor sau sosurilor. Merge cu orice preparat din carne. O fruza de dafin adaugata in laptele pentru creme ofera o aroma interesanta deserturilor. Se adauga la inceputul gatitului. Frunzele de dafin se arunca intodeauna inainte de a servi felul de mancare in care au fost folosite.





 
Praf de Ardei Cayenne – Facut din ardei uscati si apoi macinati. Adauga o aroma dulce – picanta supelor sau tocanitelor. Da o aroma inedita sosurilor de branza. Se poate folosi in maioneza pentru gust si culoare.






Cuisoare – Condiment cu aroma dulceaga. Folosit cel mai fregvent la produsele de patiserie, dar gustos si in combinatie cu unele carnuri. Delicioase in combinate cu marul.





Coriandru – Are o aroma pamantie cu urme vagi de lamaie. E foloit cu preponderenta in bucataria mexicana si cea indiana. Merge bine in combinatie cu peste, pasare sau legume. Semintele macinate se pot folosi in carnati.






Chimion – Are o tenta de afumat. Folosit in bucatariile nord africane, in India, Mexic. Des folosit in varza acra. Are proprietati benefice pentru sistemul digestiv.





Nucsoara –  Dulce si aromata. Merge de minune in prajituri, dar adauga o nota calda mancarurile sarate. Se popate folosi cu succes in bauturi calde (vin fiert, ciocolata calda, cacao cu lapte, cappuccino, etc.).







Oregano (Sovarf) – Are o aroma robusta, care aminteste vag de lamaie. Se foloseste fregvent in bucatariile mexicane si cele mediteraneene. Daca e folosit in cantitati mari acapareaza toate celelalte gusturi. Combinatia ideala este cu rosiile si orice derivat din acestea. (Nerecomandat in timpul sarcinii)







Boiaua – Atribuie mancarurilor o nota dulceaga si coloreaza in rosu. Se foloseste cel mai des in tocanite si in amestecuri de condimente. Ca indicatii de pastrare, cumparati cantitati mici, deoarece boiaua isi pierde proprietatile destul de repede.






Rozmarin – Are o aroma puternica, cu iz de conifer. Merge de minune cu oua, fasole si cartofi, si de asemenea complimenteaza carnea la gratar. Se poate folosi pentru aromatizarea uleiurilor.







Sofran – Aroma florala subtila. Folosit in principal ca si colorant. Este cel mai scump condiment din lume. Ingredient nelipsit in paella. Merge de minune in preparatele de peste sau fructe de mare si risotto.









Salvie – Aroma de conifer cu accente de lamaie si eucalipt. Folosita intens in bucataria nord-italiana. Este puternic aromata si e bine sa fie folosit cu moderatie.







Cimbru –  Impartaseste  o aroma pregnanta. Se poate folosii ca si condiment de baza in aproape orice mancare. Merge de minune cu plantele radacinoase sau ciupercile salbatice.










IERBURI AROMATICE PROASPETE


Asmatui – Usoara aroma de anason. Se foloseste in salate sau la garnisirea farfuriei. Gust foarte asemanator cu cel al patrunjelului. Merge bine alaturi de oua, peste sau carne de pui.








Maghiran – Aroma florala dulceaga. Potrivit pentru sosuri, vinigrete sau marinate. Se poate adauga in supe, macaruri la cuptor sau legume coapte. Florile de maghiran au un gust asemanator ardeiului.







Oregano - Are o aroma robusta, care aminteste vag de lamaie. Se foloseste fregvent in bucatariile mexicane si cele mediteraneene. Crengutele de oregano se pot adauga peste carnea de pe gratar sau se pot pune in mancarurile la cuptor, impartasind un gust pamantiu si puternic condimentat.





Rozmarin - Are o aroma puternica, cu iz de conifer. Merge de minune cu oua, fasole si cartofi, si de asemenea complimenteaza carnea la gratar. Perechea ideala pentru rozmarin este mielul. Se pune sub carnea de miel pregatita pentru cuptor. Da gust bun fripturilor de pui sau peste.







Salvie - Aroma de conifer cu accente de lamaie si eucalipt. Folosita intens in bucataria nord-italiana. Se foloseste pentru a da gust branzeturilor, umpluturilor sau carnatilor. Nelipsita din felul de mancare italienesc "saltinbocca".






Tarhon – O aroma puternica de anason. Se poate adauga la salate sau ca si aromatizant in mancarurile pe baza de rosii, peste sau oua. Merge bine in maioneza sau in sosuri pe baza de smantana. Este un ingredient nelipsit din sosul tartar. Complimenteaza de minune carnea de miel.





Cimbru - Impartaseste  o aroma pregnanta si distincta. Se poate folosii ca si condiment de baza in aproape orice mancare. Merge bine cu carnea la gratar sau fripturile la cuptor. Se potriveste foarte bine cu pestele sau fructele de mare.





AMESTECURI DE CONDIMENTE



Baharat – Piper negru, chimion, scortisoara si cuisoare. Folosit pentru aromatizarea supelor, a lintelor, sosurilor de rosii, in pilaful de orez si pe carnea pentru gratar. (Orientul Mijlociu)




Bouquet Garni – Cimbru, patrunjel si frunza de dafin. Folosit in supe, ciorbe si preparate la tava. Se leaga in manunchi pentru a nu se imprastia in timpul fierberii. ( Franta)








Praf chinezesc de cinci mirodenii - Anason, boabe de piper Szechuan, seminte de fenicul, cassia, si cuisoare. Confera o tenta dulceaga mancarurilor. Folosit in special alaturi de vita, rata sau porc. (China)






Praf de Curry – In mod normal contine tumeric, coriandru, chimion, seminte de schinduf si ardei rosu uscat. Se foloseste in principal pentru a aromatiza sosurile de curry. (India)





Dukkah – Contine nuci (cel mai adesea alune de padure), seminte de susan, coriandru si chimion. Merge de minune cu carnea de miel, pui sau peste. (Egipt)






Garam Masala – In mod normal contine scortisoara, cardamom, cuisoare, chimion, coriandru, nucsoara si piper. Este mai dulce decat praful de curry. Folosit la condimentarea sosurilor de curry. (India)





Ierburi de Provence - Rozmarin, maghuran, cimbru si cateodata levantica. Se foloseste ca marinata sau ca si condiment pentru fripturi de pui, peste sau legume. (Franta)




Mirodenii pentru muraturi – Foi de dafin, seminte de mustar, boabe de piper negru, allspice si coriandru. Amestec folosit la muraturile puse in otet. (International)





Ras el Hanout - Cardamom, cuisoare, scortisoara, boia, coriandru, chimion, nucsoara, piper negru boabe si turmeric. Folosit pentru condimentarea carnurilor. (Africa de Nord/Maroc)






Amestec de condimente Za'atar - Cimbru, sumac si seminte de susan. Condiment de baza pentru multe mancaruri din Orientul Mijlociu cum ar fi carne si legume la gratar sau hummus. (Orientul Mijlociu)