miercuri, 2 februarie 2011

Spanac la cuptor


Ingrediente

1 kg de spanac
50 g de unt
200 ml de smintina
250 g cascaval ras
50 g de pesmet
ulei
sare
4 catei de usturoi

Mod de preparare

1. Spalati bine spanacul, puneti-l la fiert in apa clocotita cu sare si lasati sa fiarba 20 de minute.Dupa ce a fiert, puneti spanacul in strecuratoare si lasati-l sa se scurga bine.

2.
Intr-o tigaie (cu maner metalic), puneti untul la foc mic. Adaugati usturoiul, lasati un minut, luati vasul de pe foc. Adaugati spanacul in tigaie si amestecati totul bine.

3. Turnati deasupra smintina, apoi cascavalul si amestecati bine. Adaugati deasupra pesmetul care a fost in prealabil rumenit 1 minut in putin ulei.

4. Dati cratita la cuptorul incalzit in prealabil si lasati 10-15 minute la foc mediu. Se poate servi ca si garnitura la ochiuri de ou, chiftele, fripturi sau ca atare.

5. Pofta buna.

Orez cu pancetta


Ingrediente
o ceapa
50 g de unt
200 g de pancetta
200 g de orez
cimbru
dafin
500 ml de supa de carne fierbinte
o lingura de pasta de rosii
sare si piper
100 g de parmezan ras

Mod de preparare

1. Intr-un vas, puneti la rumenit in unt ceapa tocata marunt. Adaugati putin cimbru si o foaie de dafin.

2. Adaugati pancetta taiata in fisii, apoi orezul bine spalat si scurs de apa.

3. Lasati citeva minute pe foc, amestecind bine sa nu se lipeasca de vas. Turnati apoi supa fierbinte in care ati dizolvat pasta de rosii. Adaugati sare si de piper dupa gust.

4. Cind preparatul incepe sa clocoteasca micsorati focul. Dupa 20 de minute luati vasul de pe foc. Adaugati deasupra parmezanul ras. Serviti.

5. Pofta buna.

Crap la cuptor


Ingrediente

1 crap
3 rosii
3 ardei grasi
o lamiie
6 linguri de ulei
3 catei de usturoi
2 cepe
patrunjel
sare si piper
cimbru
1 pahar mic cu vin alb

Mod de preparare



1. Curatati si spalati pestele, taiati-l in bucati potrivite si asezati-le intr-o tava. Presarati pestele cu sare, cimbru si piper.

2. Apoi asterneti peste peste ceapa taiata felii subtiri, combinata cu felii de rosii si de ardei.

3. Adaugati usturoiul tocat marunt, patrunjelul tocat si felii de lamiie.

4.
Deasupra turnati uleiul si vinul. Introduceti tava in cuptor la foc mediu pentru 40-50 de minute. Scoateti din cuptor si srviti cald.

5. Pofta buna.

Supa de rosii coapte


Iingrediente

1.5 kg rosii taiate in doua, fara seminte si fara cotor
250 g morcovi, taiati in bucati mari
10 catei de usturoi
4 linguri de ulei de masline
1 vanata mare, taiata in bucati mari
1 conserva de naut, scurs si clatit
2 linguri de praf de curry
1 manunchi de frunze coriandru, taiate
Sare si piper

Mod de preparare

1. Incalziti cuptorul pana la 200° C. Adaugati pe o tava de cuptor rosiile, morcovii si usturoiul. Peste aceste ingrediente se presara o lingurita de sare, un varf de lingurita de piper si se stropesc cu doua linguri de ulei. Se amesteca bine pentru a acoperii toate ingredientele. Aranjati rosiile in asa fel incat sa fie cu partea taiata in jos.

2. Pe o alta tava de cuptor puneti vinetele, nautul si praful de curry. Ca si inainte adaugati o lingurita de sare, un varf de lingurita de piper si doua linguri de ulei. Amestecati pana toate componentele sunt bine imbracate. Introduceti ambele tavi in cuptor si lasati-le la copt circa 50 de minute. Pe la jumatatea timpului de gatire amestecati (cu grija) in ambele tavi.

3. Dupa ce ati scos tavile din cuptor, indepartati cojile de pe rosii. Adaugati continutul tavii cu rosii intr-un blender si mixati pana compozitia devine omogena. Turnati pasta astfel obtinuta intr-o oala mare.

4. Adaugati continutul celei de-a doua tavi peste compozitia din oala. Adaugati 700 ml de apa pentru a subtia supa. Puneti pe foc mediu si lasati pana incepe sa fiarba. Asezonati dupa gust si luati de pe foc. Inainte de a servi adaugati deasupra (in farfurie) frunze de coriandru taiate.

5. Pofta buna.

Toast cu mozzarella


Ingrediente

350 g de mozzarella, taiata in felii groase
5 linguri de ulei de masline extra-virgin
2 catei de usturoi tocati marunt
1 varf de lingurita de  ardei rosu uscat si zdrobit (poate sa fie iute)
1 lingura de oregano proaspat, taiat marunt
2 linguri de capere (de preferat sunt cele de dimensiune mica)
Jumatate de lamaie
Sare si piper

Mod de preparare

1. Incalziti pe foc mic doua linguri de ulei de masline. Adaugati usturoiul si fulgii de ardei. Amestecati pe foc pana cand usturoiul se inmoaie fara sa prinda culoare.

2. Luati tigaia de pe foc si adaugati oregano, caperele, sare, piper si uleiul ramas.

3. Asezati bucatile de branza pe felii de paine prajita si adaugati peste infuzia de usturoi. Stoarceti peste cateva picaturi de suc de lamaie.

4. Pofta buna.

Papara cu somon afumat


Ingrediente

6 oua
30 - 40 g. unt
100 g. Somon afumat, taiat cubulete
100 g. branza cremoasa (ex.: feta)
100 g. macris maruntit
Ceapa chives taiata marunt (pentru garnisire)
Sare si piper

Mod de preparare

1. Adaugati ouale, untul, sare si piper intr-o tigaie. Puneti tigaia pe foc mediu spre mare si incepeti sa amestecati compozitia (amestecati constant si nu foarte repede).

2. Odata ce untul s-a topit, veti observa cum compozitia incepe sa se ingroase si sa se coaguleze. Daca ouale incep sa se prinda, luati tigaia de pe foc pentru un moment, amestecand in continuare compozitia. Puneti din nou pe foc.

3. Cand ouale devin cremoase si coagulate aproape in totalitate sunt aproape gata. Adaugati somonul si incorporati-l in compozitie. Dupa un minut luati tigaia de pe foc si adaugati branza si macrisul. Garnisiti cu ceapa chives si serviti.

4. Pofta buna.

Salata greceasca "pe bat"


Ingrediente

24 de rosii cherry (cat mai mici)
100 g. telemea de capra sau oaie (se poate folosi orice branza sarata)
12 masline rosii (fara samburi)
1/2 de ceapa rosie taiata in bucati mari
2 lingurite de oregano proaspat (sau uscat)
2 lingurite de suc de lamaie
2 lingurite de otetdin vin rosu (sau balsamic)
2 lingurite de oregano taiat marunt (sau uscat)
2 linguri de ulei de masline extra-virgin
Sare si piper
12 tepuse pentru frigarui (aprox. 15 cm lungime)

Mod de preparare

1. Taiati brinza in cuburi de 1.5 – 2 cm.

2. Asamblati „frigaruile” in urmatoarea ordine: rosie, branza, maslina, ceapa, rosie. Repetati procesul pana ramaneti fara tepuse. Asezati „frigaruile” astfel obtinute, pe un platou.

3. Intr-un bol adaugati sucul de lamaie, otetul, oregano taiat marunt si uleiul de masline. Amestecati (va sugerez sa folositi un tel) pana la omogenizare.

4. Adaugati sare si piper dupa gust. Adaugati dressingul obtinut peste tepuse si garnisiti cu oregano proaspat. Serviti.

5. Pofta buna.