miercuri, 13 aprilie 2011

Creveti cu Cuscus


Ingrediente

Pentru cuscus

Ulei de masline
250 g. de cuscus
Sucul si coaja razuita de la o lamaie
350 ml. supa de pui (sau apa)
Sare si piper

Pentru creveti

4 catei de usturoi tocati (mari)
Un varf de cutit de fulgi de chili
500 g. de creveti (decongelati si opariti in apa clocotita timp de 2 minute)
Busuioc proaspat
Sare si piper

Mod de preparare

1. Incalziti cativa stropi de ulei de masline într-o cratita de 2 litri la foc mediu. Adaugati cuscusul si prajiti timp de 2-3 minute, sau pâna când începe sa miroase a aluat copt . Adaugati sucul de lamaie si amestecati pâna se evapora (pastrati coaja de lamaie pentru creveti). Adaugati supa de pui si aduceti la fierbere, apoi dati focul la mic si acoperiti tigaia bine. Gatiti pentru 15 minute, apoi luati tigaia de pe foc si lasati-o acoperita, pâna sunteti gata sa serviti cuscusul.

2. Intr-o tigaie incingeti cativa stropi de ulei de masline la foc mediu spre mic. Adaugati usturoiul si fulgii de chili si gatiti usor cam 5 minute, sau pâna când usturoiul devine auriu si parfumat. Dati focul la mare, si adaugati crevetii in tigaie. Gatiti rapid, amestecand frecvent.

3. Dupa aproximativ 4-5 minute opriti focul si adaugati frunze de busuioc (dupa gust) si coaja de lamaie. Asezonati cuscusul si crevetii cu sare si piper dupa gust. Serviti crevetii pe un pat de cuscus, si mâncati cat sunt calzi.

4. Pofta buna.

Vinete umplute


Ingrediente

1 kg. de vinete
4 cepe
1 ardei gras rosu taiat marunt
unt
sare si piper
pesmet

Mod de preparare

1. Se spala vinetele, li se taie cotorul si se taie fiecare in jumatate pe lungime.

2. Se scoate miezul din  vinete si se toaca. Apoi se amesteca cu cepele tocate marunt, ardeiul rosu, sare si piper dupa gust. Compozitie astfel obtinuta va fi apoi pusa intr-o tigaie cu unt incins si prajita usor citeva (4-5) minute.

3. Se umplu vinetele cu amestecul de miez, se adauga pesmet deasupra si se dau la cuptor timp de 30 de minute la 170 grade Celsius.

4. Pofta buna.

Cartofi fierti cu mujdei de usturoi


Ingrediente

500 g. cartofi
1 capatina de usturoi
200 ml. de ulei
200 ml. apa minerala
sare si piper
Patrunjel taiat marunt

Mod de preparare

1. Cartofii se spala, se fierb in coaja, apoi se curata si se taie in sferturi.

2. Usturoiul se curata, se zdrobeste si se freaca cu uleiul si apa minerala pana se obtine o pasta cremoasa.

3. Cartofii se amesteca cu mujdeiul de usturoi si se incalzesc in cuptor 10-15 minute. Se servesc fierbinti cu patrunjel tocat presarat deasupra.

4. Pofta buna.

Aripi de pui cu iz marocan


Ingrediente

Pentru amestecul de condimente

1,5 kg. aripi de pui
1 lingura de scortisoara
1 lingura de boia iute
1 lingura de usturoi dezhidratat (sau praf de usturoi)
Jumatate de lingura de sare

Pentru sos

250 ml. suc de portocale proaspat stors
60 ml. melasa (am gasit la un magazin online)
50 g. zahar brun
60 ml. piure de mango (curatati un mango, ii scoateti samburele, il paserati in blendrer = piure de mango)
1 lingura de unt

Mod de preparare

1. Intr-un canstron combinati aripioarele de pui cu amestecul de condimente. Scoateti aripioarele din vas şi asezati-le pe un gratar din cuptor (pe masa cu o tava sau hirtie de cuptor dedesupt) pentru a se zvanta. Asezati gratarul cu aripioarele in frigider.

2. Preincalziti cuptorul pana la 230° C. Introduceti gratarul cu aripioarele de pui în cuptor. Lasaţi la gatit timp de 25 de minute, intorcand aripile o dată în timpul procesului de gătire.

3. De îndată ce puiul intra în cuptor, veţi dori să începeti pregatirea sosului. Combinati toate ingredientele (cu excepţia untului) într-o tigaie la foc mare, amestecand ocazional. Când sosul este suficient de gros pentru a acoperi partea din spate a unei linguri, se adaugă untul şi se amestecă pentru a se omogeniza. Când aripile sunt scoase de la cuptor se pun într-un castron de sticlă şi se toarnă sosul peste. Intoarceti sau agitati pentru a acoperi bine aripile şi puneţi-le înapoi pe gratarul de cuptor (+ tava/hartie dedesupt) să se răcească (aprox. 5 minute).

4. Pofta buna.